Макробиотична диета: Храна, седмично меню и предимства

Автор: Roger Morrison
Дата На Създаване: 6 Септември 2021
Дата На Актуализиране: 18 Април 2024
Anonim
МЪЖКИ РЕЦЕПТИ | 5 бързи, лесни и вкусни ястия | КАКВО ГОТВИ СЪПРУГЪТ МИ | Идеи за обяд или вечеря
Видео: МЪЖКИ РЕЦЕПТИ | 5 бързи, лесни и вкусни ястия | КАКВО ГОТВИ СЪПРУГЪТ МИ | Идеи за обяд или вечеря

Съдържание

The макробиотична диета тя е предимно (но не изключително) вегетарианска, с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на сложни въглехидрати и фибри. Той е свързан с философия на живота, която насърчава осъзнаването по отношение на храната и зачитането на природата.

Думата „макробиотик“ произлиза от гръцки и се превежда като „дълъг живот“. Автор на макробиотичната диета и философия е Джордж Осава, роден в Япония Nyoichi Sakurazawa (1893-1966). За разлика от много диети, съставът не е фиксиран.

Диетата е структурирана в зависимост от характеристиките на индивида (здравословно състояние, възраст, пол, ниво на активност) и околната среда (климат и сезон). Проучванията показват, че тези, които следват този тип диета, имат по-ниски стойности на липидите в кръвта и артериалното налягане от общата популация.


Счита се за превантивна диета при сърдечно-съдови заболявания и рак. Използването му обаче е противоречиво, когато се използва при пациенти, които вече имат злокачествени тумори или напреднал рак. Преработените храни обикновено се елиминират.

Храни в макробиотичната диета

По-голямата част от диетата се състои от ядене на пълнозърнести храни, пълнозърнести храни и зелени листни и морски зеленчуци, корени и грудки, а понякога и риба и черупчести мекотели.

Оригиналната версия на макробиотичната диета на Осава предлага десет постепенно рестриктивни етапа, като последният етап предлага само кафяв ориз и вода.

Този подход обаче вече не се препоръчва от повечето привърженици на макробиотичната диета. Основните храни от тази диета са следните:

Зърнени храни

Кафявият ориз, ечемикът, елдата и просото съставляват 50-60% от всяко хранене. Рафинирани продукти на основата на брашно, като тестени изделия и хляб, могат да се консумират, но понякога. Seitan или пшеничен глутен се консумира в много препарати.


Просото са дребносеменни, безглутенови треви, принадлежащи към подсемейство Panicoideae.

Зеленчуци

Те обикновено съставляват 25 до 30% от дневния прием на храна в макробиотичната диета. До една трета от общата консумация на зеленчуци може да бъде сурова. Останалото ще бъде приготвено на пара, варено, печено или сотирано.

Присъстват ядливи водорасли или морски зеленчуци. Например wakame (Undaria pinnatifida), който има фино сладък вкус и се сервира най-често в супи и салати.

Шитаке (Lentinula edodes), годни за консумация гъби, е често срещана съставка в макробиотичната кухня и в много азиатски страни. от своя страна, комбу е групата на годни за консумация водорасли от семейство Laminariaceae, широко консумирани в Източна Азия.

Зеленчуци

Те могат да съставляват около 10% от макробиотичната диета. Те включват соя, която може да се яде под формата на тофу, темпе и натто.


Adzuki също се консумира (Vigna angularis), азуки или адуки, които са малки червени зърна, широко отглеждани в цяла Източна Азия и Хималаите.

Супи

На макробиотичната диета се изяждат една до две чаши супа на ден. В повечето случаи те са на основата на соя, като мисо. Прозрачен бульон с задушени юфка, наречен даши, се използва за приготвяне на супа от мисо.

Ядки и семена

Те обикновено се консумират умерено. Приготвят се леко печени и осолени с морска сол и соев сос.

Нерафинирано растително масло

Най-често се използва за макробиотично готвене. Тъмното сусамово масло обикновено се използва за аромат. Използват се и лек сусам, царевица и синапено семе.

Подправки

Най-често използваните са морска сол, соев сос, оцет от кафяв ориз, оцет от умебоши (наричан още оцет от сливи ume), настърган корен от джинджифил, ферментирали кисели краставички, гомасио (печен сусам), тахан (сос от печени семена сусам в черупката), печени водорасли и нарязан лук.

Мисо е традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя със сол и коджи (Aspergillus oryzae), а понякога ориз, ечемик или други съставки. Резултатът е гъста паста, използвана за сосове и намазки, мариновани зеленчуци или меса или супа.

Напитки

В допълнение към за предпочитане изворна вода се приемат настойки или чайове. Например, зелен чай (банча), чай от кукича (чай, направен от дебели клони и листа от Camellia sinensis, алкализиращи свойства и ниско ниво на кофеин), зърнени кафета (печен кафяв ориз или печен ечемик) и чай от корен от глухарче.

Други храни

Освен това и в умерени количества се използват определени храни като:

- Риба или миди. Те обикновено се консумират няколко пъти седмично и в малки количества. Често се сервират с хрян, уасаби (паста, направена от японски хрян), джинджифил, горчица или настърган дайкон (зимна репичка с мек аромат от Югоизточна Азия).

- Местни и сезонни плодове.

- Десерти с естествено сладки храни и сушени плодове

Избягват се захар, мед, меласа, шоколад и рожков. Предлагат се подсладители като оризов сироп, ечемичен малц и амазаке (традиционна японска сладка напитка от ферментирал ориз).

Макробиотично седмично меню

Макробиотичните менюта се предлагат със закваска, която обикновено е супа или сметана, последвана от основно ястие, което съчетава зърнени храни, зеленчуци (с различна степен на готвене) и протеинова храна. Те обикновено завършват с чай, запарка от храносмилателни билки или зърнено кафе.

Готвенето се извършва само леко. Според препаратите, японски стил на кухня, известен като кинпира, което може да се обобщи като техника "соте и оставете да къкри".

Понеделник

Закуска

Мисо супа с уакаме, тофу и лук. Крем от ориз с чай от гомашио и банча.

обяд

Крем от тиквички и грах с мента. Гювеч от елда с праз и шитаке. Сейтан на скара със зелена листна салата и горчица винегрет.

Вечеря

Морски зеленчуци и тофу на пара.

Вторник

Закуска

Крем от тиква с канела. Оризови бисквити с намазан нахут. Зелени зеленчуци на пара. Ти кукича.

обяд

Мисо супа с кълнове. Аджуки яхния с тиква и комбу. Кафяв ориз с гомасио и салата от пресовано зеле със зехтин и лимон.

Вечеря

Салата от морски дарове със зелен зеленчуков лист.

Сряда

Закуска

Мисо супа с гъби уакаме, ряпа и шитаке. Квиноа крем със сушени кайсии. Ти кукича

обяд

Супа Кинпира с морков, лук, сейтан и джинджифил. Пържени топчета от кафяв ориз и грах, придружени от кресон и агнешка салата (Valerianella locusta). Варени моркови и броколи с мисо сос, тахан и портокал.

Вечеря

Артишок на пара и кафяв ориз

Четвъртък

Закуска

Торта с кус-кус с круши. Хрупкави семена. Малц, нарязан с оризово мляко

обяд

Крем от копър. Бургер от печено просо и бяла риба. Зелена листна салата с олио и лимон, и бланширано зеле, броколи и морков с дресинг от тофу.

Вечеря

Леща, приготвена с кореноплодни зеленчуци

Петък

Закуска

Печена ябълка. Просо крем с умебоши. Каша от зърнени култури.

обяд

Мисо супа с кубчета тофу. Черно соево севиче с лук и кориандър. Киноа със сушени плодове и пресовано зеле, краставица, репичка и салата от моркови.

Вечеря

Броколи с кафяв ориз на пара и бяла риба.

Ползи

Счита се, че макробиотичната диета има защитни ефекти срещу рак. Продуктите на соева основа съдържат генистеин, изофлавон с потенциално полезни ефекти при предотвратяване на рак и сърдечни заболявания.

Диетата е богата на антиоксиданти, от които е известно тяхното превантивно и терапевтично действие. Много от предложените промени в начина на хранене са в съответствие с общите препоръки за превантивна медицина.

Няма обаче научни доказателства, които да показват, че само диетата или диетата като придружител на конвенционалната терапия лекува рака.

Препратки

  1. Изучаване на макробиотици (2017). Получено на: 18 април 2018 г. от blogspot.com
  2. Най-добрата диета. Макробиотична диета. Рецепти (s.f.). Получено на: 15 април 2018 г. от health.usnews.com
  3. Cocinamacrobioticamed Mediterraneana (2018). Получено на: 18 април 2018 г. от blogspot.com
  4. Училище по макробиотици (2017). Получено на: 18 април 2018 г. от nishime.org
  5. Джордж Осава (2018). Получено на: 15 април 2018 г. от en.wikipedia
  6. Хендрикс J (2017). План за макробиотична диета. Получено на: 14 април 2018 г. от livestrong.com
  7. Kushi LH, Cunningham JE, Hebert JR, Lerman RH, Bandera EV, Teas J. Макробиотичната диета при рак. J Nutr. 2001 ноември; 131 (11 Suppl): 3056S-64S.
  8. Lerman R. (2010). Макробиотичната диета при хронични заболявания. 2010 дек; 25 (6), 621-626
  9. Макробиотична диета (2018). Получено на: 15 април 2018 г. от en.wikipedia.org
  10. Макробиотична диета (s.f.). Получено на: 15 април 2018 г. от diet.com
  11. Макробиотична диета (s.f.). Получено на: 15 април 2018 г. от verywellfit.com
  12. Планове за меню (s.f.). Получено на: 15 април 2018 г. от macrobioticmeals.com
  13. Какво е макробиотична диета? План на менюто. Рецепти (s.f.) Получено на: 15 април 2018 г. от low-carb-diets.net
  14. Какво е макробиотик? Получено на: 15 април 2018 г. от kushiinstitute.org
Препоръча Ви
Психофизиология: какво изучава, цели и методи
Допълнително

Психофизиология: какво изучава, цели и методи

The психофизиология или физиологичната психология е клонът на психологията, който отговаря за изучаването на биологичните елементи на поведението. Това е дисциплина, която е свързана с физиологичните ...
Aspergillus fumigatus: характеристики, морфология, болести
Допълнително

Aspergillus fumigatus: характеристики, морфология, болести

Apergillu fumigatu е космополитна гъба в околната среда, която произвежда опортюнистични инфекции при човека и Той е част от обичайната микробиота, намираща се в околната среда; разлагащ се въздух, по...
79-те най-добри фрази за бокс за всички времена
Допълнително

79-те най-добри фрази за бокс за всички времена

Боксът е спортът, в който не можете да приемате нищо за даденост. Допустимата грешка е толкова малка, че и най-малкото може да промени битка, кариера и дори живот. За да успеете, са ви необходими умен...