Макробиотична диета – описание, ползи и приложение

Макробиотична диета – описание, ползи и приложение

Макробиотичната диета, а не хранителният подход, може да се счита за истински начин на живот. Нека да видим как работи този тип диета, храните, които трябва да се ядат, тези, които трябва да се избягват и какво казват научните изследвания.

Произход на макробиотичната диета

Първият популяризатор на този тип диета беше японският лекар Нийоти Сакуразава, който, наблюдавайки и имитирайки храненето на будистки монаси, разработи основата. Следователно макробиотичната диета обхваща ориенталската култура и философия, преследвайки състояние на благополучие чрез постигане на баланса между Ин и Ян. Нещо, в което лично аз вярвам, споделям и прилагам. 

Следователно храните, които ядем, са разделени на:

  • киселинни-Ин храни – като мляко и млечни продукти, плодове, чай, подправки и др.
  • алкално-Янг храни – като сол, месо, риба, пиле, яйца и др.

Основната концепция е търсенето на баланс между тези хранителни източници чрез насърчаване на приема на определени храни, считани за естествено балансирани, като зърнени култури, бобови и маслодайни семена. Храненето придобива в този контекст основно значение за баланса между тялото и ума. Думата „макробиотик“ произхожда от гръцкия „Makros“ + „bios“ и означава „голям – дълъг живот“.

Затова не харесвам върлите привърженици на вегетарианството, веганството или месоядите. Трябва да има баланс! Този баланс го разглеждам внимателно в „Клубна Академия“. Дори и го прилагам в „Клубно членство“, при работата ми с конкретни казуси и клиенти.

Препоръчителни храни и храни, които трябва да избягвате

Препоръчителни храни

  • приемайте плодовете и зеленчуците като източник на фибри и прости захари;
  • предпочитайте риба и бобови растения пред месо (да се консумират максимум 4 пъти седмично);
  • не превишавайте с: мляко и производни, подправки, земна сол и кафе;
  • предпочитайте пълнозърнест хляб;
  • пица може да се яде от време на време, не много сложна и с минимални количества домат и моцарела;
  • за суровите ароматизанти солта може да бъде заменена с Gomashio;
  • чаят трябва да бъде заменен с японски чай Bancha или чай Kukicha, чието съдържание на кофеин е много ниско;

Храни, които трябва да се избягват

  • избягвайте сложни и рафинирани храни и предпочитайте естествените храни;
  • избягвайте захарта и сладките неща, като заместител да използвате преди всичко зърнен малц, ориз или пшеничен сироп;
  • сред зеленчуците, доматите, картофите, патладжаните не се препоръчват;
  • ракообразните са забранени;
  • сушени плодове трябва да се консумират от време на време, а ядките трябва да се избягват;
  • консумацията на колбаси трябва да се избягва;
  • избягвайте яйцето, цялото;
  • винен оцет трябва да се избягва (заменя се с Умебоши);
  • избягвайте както спиртните напитки, така и газираните и захарните напитки;
  • не прекалявайте с консумацията на вода;

Макробиотичната диета се грижи особено за процеса на дъвчене, за да гарантира храносмилателната ефикасност и да задоволи вкуса.

Макробиотична диета: как действа?

Течности

Високият прием на течни или месни храни предизвиква намаляване на нуждата от вода и благоприятства усвояването на готварските разтвори.

Протеини

Протеиновият процент се дава главно от протеини от растителен произход. За тези, които не са експерти по вегетариански / вегански подходи, винаги е по-добре да се консултират с професионалист, който може да препоръча най-подходящите източници и комбинации.

Въглехидрати

Енергийното изискване се поддържа в изобилие от въглехидрати, които се разпределят балансирано между сложни въглехидрати и прости въглехидрати.

Мазнини

Съдържанието на липиди е намалено и съотношението между наситени и ненаситени мастни киселини не е оптимално, но навикът да се предпочита рибата пред месото (както и високата консумация на зеленчуци) благоприятства постигането на препоръчителните нива на прием на основни мазнини Омега 3. е Омега 6.

Съвети за готвене и ядене на ястия

Съдовете за готвене трябва да са предимно от неръждаема стомана, емайлирани желязо или чугунени съдове, докато съдовете от алуминий или мед трябва да се избягват. По отношение на околната среда и методите на хранене, целта е да се търси спокойно място и спокойно отношение, за да може да се съсредоточи върху дълго дъвчене и да насърчи храносмилателните процеси.

Процент от видовете храни в диетата

%50
%25
%15
%10

Макробиотична диета: какво казват научните изследвания?

Аргументи в полза

Наскоро макробиотичната диета предизвика нов интерес като диетичен режим, който може да се използва за предотвратяване на появата на много заболявания. Поради тази причина може да се каже, че аспектите, по-свързани с философията на приложението му, по някакъв начин са оставени настрана в сравнение с по-обмислено научно-практическо приложение. В допълнение към частта, свързана с макробиотичната диета, изследванията взеха предвид и други приложения на принципите, на които се основава макробиотичната философия, например: по-голям акцент върху физическата активност; намалено излагане на пестициди и други химикали и електромагнитно излъчване намаляване на стреса Всички полезни фактори за профилактика на рака. Философски, макробиотичната диета насърчава концепцията, че явленията са универсални и свързани. Пациентите, които спазват този начин на живот, задължително вземат активна роля в лечението си, т.е. правят необходимите промени в начина на живот.

Критики

Една от най-големите критики към този тип диетичен подход се отнася до възможните хранителни дефицити, причинени от продължителна употреба. В медицинската литература са докладвани случаи на бебета със симптоми на недохранване (включително дефицит на витамин В12 и D). Възможността за тези видове хранителни дефицити е документирана при многократни проучвания на групи деца и семейства, които са следвали макробиотичен начин на живот. Тези проучвания на хранителния статус, главно при кърмачета или подрастващи деца, отдавна са основа за повечето индикации срещу използването на макробиотични диети за лечение на много видове заболявания. Ако приемем, че всеки тип лечение, който създава ситуация с хранителен дефицит, е силно обезкуражен; много лекари смятат, че налагането на диетични ограничения е потенциално опасно за пациенти, които вече губят значителни килограми поради заболяване или свързано с това лечение с лекарства.

Макробиотична диета и ракът 

От друга страна, тези хранителни ограничения са предложени за подпомагане на забавянето на развитието на рака чрез гладуване на бързо размножаващите се клетки, отговорни за болестта. Според доклада от 1997 г., направен от Американския институт за изследвания на рака и Световния фонд за изследване на рака, увеличаването на дневната консумация на плодове и зеленчуци от 250 g на 400 g може да доведе до 20% по-малко случаи на рак в целия свят.

Нарастващ набор от данни предполага, че консумацията на пълнозърнести храни може да намали риска от рак на различни анатомични места. Тъй като макробиотиците поддържат диета с голяма консумация на зеленчуци и пълнозърнести храни, логично предположение, свързано с казаното по-горе, може да подскаже, че режимът на макробиотична диета също трябва да помогне за намаляване на риска от рак. Въпреки това, много малко изследвания конкретно предполагат макробиотичната диета като ефективен метод за профилактика на рака.

Макробиотична диета и наднормено тегло

В допълнение към своя противовъзпалителен хранителен профил, макробиотичната диета е, както споменахме, относително нискокалоричен диетичен подход, но все пак поддържа достатъчни концентрации за повечето хранителни вещества, благодарение на високата си плътност на хранителните вещества. Ограниченият прием на калории може да помогне за намаляване на телесното тегло с течение на времето при хора, които консумират макробиотична диета. Наднорменото тегло и затлъстяването са положително свързани с по-високи нива на хронично възпаление. В неотдавнашна статия се подчертава положителен защитен ефект от макробиотичната диета върху резултатите, свързани със захарния диабет.

В това проучване участниците в макробиотична диета наблюдават благоприятна промяна в телесното тегло, липидните стойности, намаляване на оксидативния стрес и подобряване на секрецията на инсулин. След 6 месеца макробиотична интервенция са наблюдавани следните:

  • значителни намаления на телесното тегло (-9,0%)
  • общ холестерол (-16,4%)
  • LDL „лош“ холестерол (-22,7%)
  • триглицериди (-37.0%);
  • повишаване на „добрия“ HDL холестерол (+ 97,8%).

Изводи

След този кратък анализ на научната литература може да се каже, че макробиотичната диета има потенциал да помогне в превенцията и контрола на заболявания, по-специално чрез характеристиката си на ниско съдържание на калории и висока плътност на хранителните вещества.

Това може да бъде полезно за тези групи от населението, при които прекомерната консумация на калории и затлъстяването представляват голям риск за общественото здраве, представляват първия фактор за препоръчване и превенция на някои видове заболявания.

Използвана литература:

  1. Eisenberg DM, Kessler RC, Foster C, Norlock FE, Calkins DR, et al. Unconventional medicine in the U.S.: Prevelance, costs and patterns of use. N Engl J Med. 1993; 328:246-252. [PubMed: 8418405]
  2. Eisenberg DM. Advising patients who seek alternative medical therapies. Annals Int Med. 1997; 127:61-69.
  3. Elder ND, Gillcrist A, Minz R. Use of alternative health care by family practice patients. Arch Fam Med. 1997; 6:181-184. [PubMed: 9075455]
  4. Landier W, Tse AM. Use of complementary and alternative medical interventions for the management of procedure-related pain, anxiety, and distress in pediatric oncology: An integrative review. J Pediatric Nursing. 2010; 25:566-579.
  5. Holland, JC.; Geary, N.; Furman, A. Alternative cancer therapies. In: Holland, J.; Rowland, J., editors. Handbook of Psychooncology. Oxford: Oxford University Press; 1989. p. 508-515.
  6. Carpenter CL, Ganz PA, Bernstein L. Complementary and alternative therapies among very long- term breast cancer survivors. Breast Cancer Res Treat. 2009; 116:387-396. [PubMed: 18712472]
  7. Weitzman S. Complementary and alternative (CAM) dietary therapies for cancer. Pediatric Blood Cancer. 2008; 50(2 Suppl):494-497. [PubMed: 18064662]
  8. Bowman BB, Kushner RF, Dawson SC, Levin B. Macrobiotic diets for cancer treatment and prevention. J Clin Oncol. 1984; 2:702-711. [PubMed: 6374060]
  9. Carter JP, Saxe GP, Newbold V, Peres CE, Campeau RJ, Bernal-Green L. Hypothesis: dietary management may improve survival from nutritionally linked cancers based on analysis of respresentative cases. J Am Coll Nutr. 1993; 12:209-226. [PubMed: 8409076]
  10. Kushi, M.; Jack, A. The Cancer Prevention Diet: Michio Kushi’s Nutritional Blueprint for the Prevention and Relief of Disease. New York, NY: St. Martin’s Press; 1993.
  11. Porrata-Maury C, Hernandez-Triana M, Rodriguez-Sotero E, Vila-Dacosta-Calheiros R, Hernandez-Hernandez H, et al. Medium- and short-term interventions with ma-pi 2 macrobiotic diet in type 2 diabetic adults of bauta, havana. J NutrMetab. 2012; 2012:1-10.
  12. Levy EM, Cottrell MC, Black PH. Psychological and immunological associations in men with AIDS pursuing a macrobiotic regimen as an alternative therapy: a pilot study. Brain, Behavior, & Immunity. 1989; 3:175-182.
  13. Esmaillzadeh A, Kimiagar M, Mehrabi Y, Azadbakht L, Hu FB, et al. Fruit and vegetable intakes, C-reactive protein, and the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2006; 84:1489-1497. [PubMed: 17158434]
  14. Kushi LH, Cunningham J, Hebert JR, Lerman R, Bandera EV, Teas J. The macrobiotic diet in cancer. J Nutr. 2001; 13:3056S-3064S. [PubMed: 11694648]
  15. Berkow SE, Barnard ND, Saxe GA, Ankerberg-Nobis T. Diet and survival after prostate cancer diagnosis. Nutr Rev. 2007; 65:391-403. [PubMed: 17958206]
  16. Levy EM, Cottrell MC, Black PH. Psychological and immunological associations in men with AIDS pursuing a macrobiotic regimen as an alternative therapy: a pilot study. Brain, Behavior, & Immunity. 1989; 3:175-182.
  17. Berkow SE, Barnard ND, Saxe GA, Ankerberg-Nobis T. Diet and survival after prostate cancer diagnosis. Nutr Rev. 2007; 65:391-403. [PubMed: 17958206]
  18. Nguyen XM, Lane J, Smith BR, Nguyen NT. Changes in inflammatory biomarkers across weight classes in a representative US population: a link between obesity and inflammation. J Gastrointest Surg. 2009; 13:1205-1212. [PubMed: 19415399]
  19. Porrata C, Sanchez J, Correa V, Abuin A, Hernandez-Triana M, et al. Ma-pi 2 macrobiotic diet intervention in adults with type 2 diabetes mellitus. MEDICC Rev. 2009; 11:29-35. [PubMed: 21483296]
  20. Obesity and Cancer – A Guide for Oncology Providers. American Society of Clinical Oncology. Available from: https://www.asco.org/sites/www.asco.org/files/obesity_provider_guide_final.pdf

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив