Още „за“ и „против“ вегетарианските диети

Още „за“ и „против“ вегетарианските диети

Още „за“ и „против“ вегетарианските диети

Вегетарианските диети са вредни, твърдят молекулярни биолози от университета Корнел, САЩ. Изследванията са пореден епизод в спора за здравословното хранене и резките преходи между месоядство и вегетарианство.

Учените твърдят, че вегетарианските диети повишават риска от рак на дебелото черво и от сърдечно-съдови заболявания. Проучването е публикувано в научното списание Molecular Biology and Evolution.

Метаболитни нарушения, свързани с дефицита на  мастните киселини омега-3 и омега-6, могат да предизвикат възпалителни процеси в организма, подложен на безмесна диета. Учените стигат до този извод, изследвайки генома на вегетарианци и месоядни от различни държави.

Оказва се, че начинът на хранене и диетичните предпочитания са обусловени от традиците и могат да се проследят през няколко поколения. Например около 70% от жителите на град Пуна, Индия, са традиционни вегетарианци, докато 20% от населението Канзас, САЩ, се оказват месоядни.

Използвайки данните от проучването 1000 Genomes Project, учените открили при популацията на вегетарианците мутация, наречена rs66698963, в гена FADS2 с. Този участък от човешката ДНК отговоря за създаването на полиненаситените мастни киселини , в частност омега-6. Нарушаването на баланса на съединението в организма води до рискове за здравето.

Мутацията rs66698963 се оказва благоприятна за вегетарианците, чийто организъм е принуден да синтезира веществото от растителни прекусори.

Ако балансът на омега-6 бъде нарушен обаче,  при вегетарианците, за разлика от месоядните, се повишава рискът от развитие на възпалителни процеси и следващите ги заболявания. Особено опасни се оказват мутациите rs66698963 за привържениците на рибните диети, каквито са ескимосите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ