Диета и движение предпазват от високо кръвно налягане

Диета и движение предпазват от високо кръвно налягане

© Архив

Здравословни промени в начина на живот, редовно движение и нискокалорична диета, богата на плодове и зеленчуци, могат да намалят риска за развитие или за усложнения на артериалната хипертония, се казва в новите насоки за профилактика и лечение на високото кръвно налягане на Американската кардиологична асоциация.


Около 27% от възрастното население в САЩ е с хипертония - дефинирана като систолно кръвно налягане (горна стойност) над 140 mmHg, диастолно налягане (долна стойност) над 90 mmHg или прием на антихипертензивни медикаменти; около 31% са с предхипертония - дефинирана като систолно налягане 120 - 139 mmHg или диастолно налягане 80 - 89 mmHg без прием на антихипертензивни медикаменти.


При първи стадий хипертония (дефиниран като систолно налягане 140 - 159 mmHg или диастолно налягане 90 - 99 mmHg) промените в диетата са първа стъпка, преди започването на медикаментозна терапия. При пациенти, които са на антихипертензивна терапия, ограничаването на приема на сол и промени в начина на живот (редовно движение и умерено спортуване) имат допълнителен ползотворен ефект.




Американската кардиологична асоциация препоръчва:


- поддържане на нормално телесно тегло или отслабване в случаи на затлъстяване. Загубата на килограми има ползотворен ефект дори да не са достигнати нормалните стойности за индивида. По-голямото намаление на телесно тегло води до по-значителна редукция на кръвното налягане


- ограничаване на приема на сол до 1.5 г на ден, тъй като това води до понижение на кръвното налягане при пациенти със или без хипертония, както и намаление на свързаното с възрастта повишено кръвно налягане, риска от атеросклеротични сърдечносъдови усложнения и развитието на застойна сърдечна недостатъчност. Ограниченият прием на сол има най-ползотворен ефект при пациенти в напреднала възраст, както и при хората с хипертония, диабет и бъбречни заболявания


- консумация на повече зеленчуци или плодове, което води до повишен прием на калий и до ефективно намаляване на кръвното налягане. Препоръчителната дневна доза калий е 4.7 г, като тя трябва да се ограничи при пациенти с нарушена бъбречна функция или с тежка сърдечна недостатъчност


- ограничаване на алкохолния прием, тъй като има пряка връзка между количеството на консумирания алкохол и риска за развитие на хипертония, особено при прием на над две алкохолни единици* на ден. Ограниченият прием на алкохол води до намаление на систолното и диастолното кръвно налягане, макар че умерената консумация на алкохол също може ефективно да редуцира кръвното налягане. Дневният прием на алкохол не трябва да надвишава две единици за мъже и една единица за жени


- диета, понижаваща кръвното налягане, която включва основно плодове, зеленчуци и храни с ниско съдържание на мазнини. Трябва да се приемат повече пълнозърнести храни, пилешко месо, риба и ядки и да се ограничи консумацията на мазнини, червено месо, захарни безалкохолни напитки и сладкарски изделия. Замяната на някои въглехидрати с протеини или мононенаситени мазнини също води до намаление на кръвното налягане. Тъй като споменатата диета е с високо съдържание на калий, фосфор и протеини, тя не трябва да се прилага при пациенти с бъбречни заболявания.


С минимален или неясен ефект при хипертония са:


- вегетарианска диета - води до понижаване на кръвното налягане, което не може да се обясни само със спазването на този хранителен режим


- омега-3 полиненаситени мастни киселини (рибно масло) - намаляват кръвното налягане при пациенти с хипертония, но високите дози (повече от 3 г на ден), необходими за постигане на значим резултат, са свързани с неблагоприятни странични ефекти


- прием на целулоза, калций и магнезий


- соеви протеини като заместител на въглехидратите


- наситени мастни киселини - нямат значим ефект върху кръвното налягане; мононенаситените мастни киселини са с неясен ефект


_______________________


* Една алкохолна единица е еквивалент на осем грама (или 10 милилитра) чист алкохол. Изчислява се като се умножи обемът на питието на процента алкохол, отбелязан на опаковката и полученото число се раздели на 1000. Например:


- 330 мл бира с алкохолно съдържание 7% е равна на 2.3 алкохолни единици


- 25 мл концентрат (40% алкохол) е равен на една алкохолна единица


- 125 мл (една чаша) вино (11-12% алкохол) е приблизително 1.5 алкохолни единици

Ключови думи към статията: